Wonderkind Felix

Eerste werken van een echte meester

Welkom in het hoofd en het hart van de geniale tiener Felix Mendelssohn Bartholdy. De jonge componist, die zich niet laat intimideren door de grote Ludwig van Beethoven, maar al vroeg zijn eigen stem ontwikkelt. Hoe ga je van ‘buitengewoon talentvol’ naar ‘gevierd componist’ in een levensfase waarin de meesten van ons worden aangestuurd door de puberteit?

Wonderkind Felix neemt je mee naar zijn diepste gedachten, muzikale inspiratiebronnen, buitenlandse reiservaringen en eerste meesterwerken. Sta met ons versteld van de virtuoze, sprankelende Eerste Symfonie geschreven door een 14-jarige, en begrijp met het luisteren naar Wer nur den lieben Gott lässt walten voor koor en orkest waarom Europa zo eensgezind was in haar lof voor deze wonderlijke jongeman.

Laten we eens proberen in het hoofd van een genie te kijken. Hoor de klankinvloeden van Mozart en Beethoven, en luister naar de eigen manier waarop Felix die verwerkt. Je ondergaat in dit concert zelfs een speciale compositie waarin het proces in Felix’ hoofd langzaam tot een prachtig koorwerk leidt. En we brengen een stuk van een hedendaags wonderkind; Caroline Shaw, de Amerikaanse componiste die al een Pulitzer Prize en een Grammy Award ontving.

Wonderkind Felix belooft een intense luisterervaring te worden; maak het mee!


In deze concertreeks zijn er twee verschillende programma’s.

Programma 1:

Felix Mendelssohn Bartholdy – Jesus, meine Zuversicht
Ludwig van Beethoven – Die Geschöpfe des Prometheus
Wolfgang Amadeus Mozart – “Introïtus“ uit Requiem
Felix Mendelssohn Bartholdy – Kyrie in d
Felix Mendelssohn Bartholdy – Wer nur den lieben Gott lässt walten
Caroline Shaw – And the swallow
Felix Mendelssohn Bartholdy – Symfonie 1

Ars Musica Concertkoor en Orkest
Patrick van der Linden, dirigent
David Prins, auteur teksten

Data en locatie:
6 oktober – Emmeloord
7 oktober – Dordrecht
13 oktober – Noordwijk
28 oktober – Dordrecht
3 november – Gouda
4 november – Maassluis
10 november – Amsterdam
11 november – Zeist

Programma 2:

Ludwig van Beethoven – Die Geschöpfe des Prometheus
Wolfgang Amadeus Mozart – Exsultate Jubilate
Felix Mendelssohn Bartholdy – Sinfonia X in b
Felix Mendelssohn Bartholdy – Ave Maris stella
Caroline Shaw – And the swallow
Felix Mendelssohn Bartholdy – Symfonie 1

Ars Musica Orkest
Nanette Mans, sopraan
Patrick van der Linden, dirigent
David Prins, auteur teksten

Data en locatie:
30 september – Hoorn
30 september – Almere
14 oktober – Kampen
27 oktober – Middelburg

Wonderkind Felix – teaser


Samenwerking met Muziektheater Hollands Diep

Met onze projecten doorbreken we met plezier wat wel de klassieke luistercultuur wordt genoemd. Voor ons is niets fijner dan aandachtig publiek, maar we staan altijd open voor toevoegingen aan ons optreden, die de beleving van de luisteraar kunnen versterken.

Voor Wonderkind Felix kozen we als creatieve partner voor Muziektheater Hollands Diep (MHD) uit Dordrecht. Tijdens inspirerende gesprekken onderzochten we waar dit gezelschap bij zou kunnen dragen aan ons project. We wilden de jonge Felix Mendelssohn met méér dan alleen zijn prachtige muziek tot leven wekken en – als dat zou kunnen – ook meer context bieden aan ons publiek.

David Prins, artistiek leider van MHD, bleek zelf als klassiek muzikant te zijn opgeleid, waardoor we snel de diepte in konden! We vroegen hem een tekst te schrijven waarin de jonge Mendelssohn zich dwars door tijd en ruimte tot ons en ons publiek richt. Het bleek een kolfje naar zijn hand. Hij schreef een tekst die licht werpt op de jonge Felix, hem toont als een gedreven christelijke telg uit een joods geslacht van denkers en doeners. In ons koor en orkest vonden we gretige vertellers die in programma 1 hun stem aan Felix lenen. In programma 2 neemt sopraansoliste Nanette Mans – een oudleerling van David – de gesproken teksten voor haar rekening.

Samen met onze artistiek leider ontwikkelde David voor beide programma’s een mise-en-espace waarmee de muziek ook ruimtelijk maximaal tot zijn recht komt. En wanneer we naast onze concertlocaties ook enkele theaterlocaties aandoen, kunnen we gebruik maken van een lichtconcept dat door MHD voor ons is ontwikkeld.

We zijn heel benieuwd naar de indrukken en de feedback van ons publiek, om daarmee deze unieke samenwerking te evalueren en wie weet nieuwe plannen te smeden!


Masterclass door leerlingen van Muziekschool Boedijn

Tijdens de samenspeelweken van Muziekschool Boedijn, eerder dit jaar, hebben leerlingen ensembles gevormd die wekenlang hebben gerepeteerd voor een uitvoering tijdens de Hoornse Stadsfeesten in de Noorderkerk te Hoorn.
Vier van deze ensembles mogen een Masterclass volgen bij Patrick van der Linden, de dirigent van Ars Musica. De masterclass wordt gegeven op zaterdag 30 september van 11.00-13.00 uur in de Oosterkerk in Hoorn. Daarna gaan de leerlingen samen met de orkestleden van Ars Musica twee stukken instuderen. Ze gaan dit uitvoeren om 15.30 uur tijdens de opening van het concert van Ars Musica in de Oosterkerk.


Mede mogelijk gemaakt door:

Wonderkind Felix

Felix Mendelssohn Bartholdy
Jesus, meine Zuversicht
Ludwig von Beethoven
Die Geschöpfe des Prometheus
Wolfgang Amadeus Mozart
"Introïtus" uit Requiem
Felix Mendelssohn Bartholdy
Kyrie in d
Felix Mendelssohn Bartholdy
Wer nur den lieben Gott lässt walten
Caroline Shaw
And the swallow
Felix Mendelssohn Bartholdy
Symfonie Nr. 1
Wolfgang Amadeus Mozart
Exsultate Jubilate
Felix Mendelssohn Bartholdy
"Scherzo" uit Octet
Felix Mendelssohn Bartholdy
Ave Maris stella
Ars Musica Orkest
Ars Musica Concertkoor
Patrick van der Linden, dirigent
David Prins, libretto

Je digitale reisgenoot: overzichtelijk en relevant.

Maak het jezelf gemakkelijk en probeer onze nieuwsbrief.

.